Az italosüvegek újrahasznosítása egy környezetbarát megoldás, amely csökkenti a szemét mennyiségét, valamint a nyersanyagok kiaknázását is minimalizálja. Az újrahasznosítás folyamata egy összetett és jól szervezett rendszer, amely magában foglalja a gyűjtést, szétválogatást, tisztítást, újrahasznosítást és újrahasznosított termékek előállítását és szinte megegyezik a fém és PET italcsomagolások újrahasznosításának folyamatával.
Az első lépés a gyűjtés, amely a fogyasztóktól, az üzletektől és az éttermektől történik. A gyűjtött üvegek általában speciális konténerekbe kerülnek, amelyeket körültekintően és környezetbarát módon kell elhelyezni, hogy elkerüljük a szennyezést és a sérülést.
A következő lépés a gyűjtött üvegek szétválogatása. Az üvegeket színek (fehér, borostyán, zöld) szerint kell válogatni, hogy elkerüljük az anyag szennyezését és a színek keveredését. A szétválogatást speciális gépek segítik, az üveg súlya és a sérülés veszély miatt. Fontos, hogy az ablaküveg vagy a tükör sem keveredhet az öblösüvegekkel.
Ez után jön a tisztítás, amely során eltávolítják az idegen üvegmaradványokat, a címkéket, a kupakokat és az egyéb szennyeződéseket. Az üvegeket forró vízben, gőzben, nagy nyomású levegővel, különböző rezgő gépekkel vagy vegyszerekkel tisztítják, hogy eltávolítsák a szennyeződéseket. Az üvegek alapos tisztítása fontos, hogy az újrahasznosítási folyamat során minőségi termékeket lehessen előállítani.
Az újrahasznosítás során az üvegeket aprítják és darabokra törik, vágják. Az apró darabokat üvegszemcséknek nevezik, és ezeket különböző termékek előállítására használják, mint például üvegszálas szigetelő anyagok, üvegtextil vagy akár új üvegpalackok előállítása.
Ezt a megtisztított üvegdarálékot körülbelül 900 fokon újraolvasztják és formába öntik, és kész is az „újraüveg”.
Az üveg újrahasznosítása is – a többi csomagoláshoz hasonlóan – energiát takarít meg: negyedével kisebb az energiaigénye, mint az új üveg előállításának, köszönhetően az alacsonyabb olvadáspontnak. Ez csökkenti az üveg karbonlábnyomát és kíméli az olvasztókemencéket is. Ráadásul az üveg végtelenszer újrahasznosítható bármilyen minőségromlás nélkül, hasonlóan a fémekhez!
De az üveg esetében is felmerülnek kihívások. Az üveg a PET-hez és a fémdobozokhoz képest nehéz és törékeny, ezért balesetveszélyes lehet. És ezek a tulajdonságai megnehezítik és megdrágítják a hozzá kapcsolódó logisztikát is, illetve komplikálják az újrahasznosítás során a kezelését, válogatását, tisztítását, de már a visszagyűjtését is.
A folyamat azonban nem csak az üvegek gyűjtéséből és szétválogatásából áll, hanem a fogyasztók szerepe is fontos. A fogyasztók felelősségteljes döntéseivel, mint az üvegek helyes elhelyezése a megfelelő konténerekben, az üvegek szétválogatása és a szennyeződések eltávolítása, az újrahasznosítási folyamat hatékonyabbá válik. Ezért fontos, hogy mindenki tudatosan járuljon hozzá a környezetvédelemhez, többek közt az italosüvegek újrahasznosításával.